Let’s digitalize!

Hoewel ik altijd zweerde bij het traditioneel schrijven op papier, heb ik de omslag naar digitaal gemaakt. En dat pas in 2019 ;-).  Waarom ik liever op papier werk? Het voelt net iets vrijer om jezelf los te laten gaan op een blanco A4’tje met talloze fineliners, stickers en Pinterest borden vol inspiratie. Toch merkte ik dat ik mijn journals en boekjes steeds minder vaak oppakte, omdat ik een perfectionist ben met te veel ideeën. Alles waar ik een start aan maak, moet en zal ik afmaken. Ik kan je vertellen dat het hebben van veel ideeën, én ze ook perfect uit willen voeren, niet geweldig samengaan.

Maar… hoe ziet zo iets op papier er dan uit, vraag je je misschien af. Heel verschillend! Er is niet één vaste manier om een journal of boekje bij te houden. Voor mij was het altijd het belangrijkste dat ik mijn ei erin kwijt kon. Soms was dat in een paar woorden, soms een paar paragrafen en een andere keer was het een foto of tekening.

Het schrijven deed ik steeds minder, maar het maken van beeld nam (en neemt nog steeds) toe. Ik vind het bijvoorbeeld heerlijk om te Instagrammen en te Snapchatten over hapjes en drankjes om van te watertanden en uitjes om nooit te vergeten. Het wordt al snel een warboel in mijn hoofd als ik alles in een soort tijdlijn in mijn fysieke journals probeer te stoppen. Onmogelijk!

Ik heb de afweging nog even op papier gezet (niet echt papier, natuurlijk ;-)).

Voordelen van het werken op papier

  • Het is tastbaar
  • Je kan er leuk doorheen bladeren na een paar jaar
  • Het wordt snel een gezellig knutselwerkje
  • Kanttekeningen, doodles, een entree ticket van een concert erbij plakken; heerlijk creatief!

Nadelen van het werken op papier

  • Kost veel tijd
  • Het kan alleen thuis, omdat ik niet alles altijd bij mij heb
  • Foto’s van gebeurtenissen zijn meestal digitaal, en printen komt er vaak niet van
  • Een glas water en één verkeerde beweging zijn fataal voor papier

Vooral dat het veel tijd kost en dat ik vaak foto’s niet kan toevoegen bij een tekst, vond ik zwaar meetellen.

Uiteindelijk kwam ik tot de conclusie; ‘Let’s digitalize!’.

1 year ago

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *